Zorg, jeugd en onderwijs

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Samenhang vervoerstromen
Per 1 augustus 2018 zijn de nieuwe vervoerscontracten voor het leerlingen- en jeugdhulpvervoer samen aanbesteed. Beide doelgroepen worden nu voor de MVS gemeenten door drie partijen vervoerd. Ook de Regiotaxi is opnieuw aanbesteed. Het nieuwe contract is ingegaan per 1 augustus 2018.

Er is een analyse gemaakt van de huidige beschikbaarheid van maatwerk openbaar vervoer in Maassluis.  Het huidige vervoersnetwerk (OV, oproepcentrale, regiotaxi etc.) biedt over het algemeen voldoende dekking binnen Maassluis en naar de regio. De begraafplaats is minder goed bereikbaar. Dit zal in ieder geval separaat worden opgepakt in 2019.

Vroegherkenning
Met tussen de 10 en 20 partners uit het lokale veld zijn in 2018 in totaal zes bijeenkomsten vroegherkenning georganiseerd. Dit proces heeft geleid tot het vaststellen van knelpunten en een gewenste aanpak voor de toekomst. In 2019 gaan we hier met alle partijen mee verder.

Daarnaast is in 2018 gewerkt aan de Evaluatie van het Jongerencentrum InBlik en is een Nota Jongerenwerk voorbereid. Bij beide stukken zijn belanghebbende organisaties, inwoners en jongeren uitgenodigd om hier hun bijdrage aan te leveren. Met de Nota Jongerenwerk scherpen we de preventieve inzet richting de jeugd aan die in het kader van de doorontwikkeling van het sociaal domein gewenst is. De Nota Jongerenwerk zal na behandeling van de Ontwikkelagenda Jeugd aan de raad worden aangeboden.

Wijkteam Vraagraak
Het wijkteam Vraagraak heeft zich verder ontwikkeld als schakel in het speelveld van organisaties lokaal en regionaal. De dienstverlening aan inwoners staat voorop. De samenwerking met partners is versterkt om de dienstverlening te verbeteren.

Maatwerk Dienstverlening van wijkteam VraagRaak
De medewerkers van Vraagraak kunnen direct gebruik maken van de beschikbare aanbod aan maatwerk dienstverlening. Dit zijn ondersteunende diensten, zoals opvoedondersteuning, jeugd-ggz-expertise en bemoeizorg. Deze ondersteunende diensten en producten zijn laagdrempelig beschikbaar voor inwoners met een hulpvraag.

Jeugdhulp
Er is een analyse uitgevoerd naar de stijgende kosten van de jeugdhulp. Er zijn gesprekken gevoerd met de gecontracteerde aanbieders. Met de aanbieders die ondersteuning bieden aan 'Jeugd met een Beperking' zijn in een addendum bij de overeenkomst aanvullende afspraken gemaakt.

Wmo-maatwerkvoorzieningen
ROGplus heeft een nieuwe aanbesteding uitgevoerd voor de individuele begeleiding (Sociaal en Persoonlijk Functioneren) voor 2019. Aansluitend is gestart met de voorbereidingen van de aanbesteding voor 2020 waarbij verschillende diensten (huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding en logeren) in de markt worden gezet.

Onderwijs
In het overleg: "Regionaal Educatie Agenda" is samengewerkt met Onderwijsbesturen, de Samenwerkingsverbanden en de drie gemeenten om te komen tot één ambitie.

Onderwijsachterstandenbeleid en kinderopvang
Met ingang van 1 januari 2018 was de harmonisatie van de  peuterspeelzalen en kinderopvang een feit.  De  nieuwe wijze van financiering, waarbij een deel van de ouders kinderopvang toeslag moest aanvragen en een aanpassing van het stelsel van inkomensafhankelijke ouderbijdrage heeft niet aanwijsbaar geleid tot uitval. Om de toeleiding naar de peuteropvang te verhogen zijn vanaf oktober peuterconsulenten ingezet op het CJG. In september is de raad door middel van een beleidsevaluatie en monitor geïnformeerd over de stand van zaken van het onderwijsachterstandenbeleid. In het najaar is een begin gemaakt met de actualisering van het Gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid voor de uitvoeringsjaren 2019-2022.

Op basis van het aantal uitgevoerde verplichte inspecties en de uitgevoerde werkzaamheden in het register kinderopvang, zal naar verwachting met betrekking tot handhaving, toezicht en registervoering op de Kinderopvang de A-status van de gemeente behouden blijven.

Basisvaardigheden
Het Taalhuis in de bibliotheek Maassluis is ontmoetingsplek voor de inwoners. Het biedt lessen om de basisvaardigheden lezen, rekenen en digitale vaardigheden van bewoners te versterken of verwijst door naar onderwijspartners in en buiten de stad. Daarnaast is het Taalcafé in de bibliotheek Maassluis geopend. In het Taalfront is een start gemaakt met de herziening van het aanvalsplan basisvaardigheden.

Ketenaanpak mensen met verward gedrag
Er is een uitvoeringsagenda opgesteld voor de komende jaren gebaseerd op de negen bouwstenen die vanuit het landelijk schakelteam zijn aangedragen. Het Veiligheidshuis (Rotterdam Rijnmond) heeft een regisserende rol op zich genomen. Voor een belangrijk deel wordt de keten op regionaal niveau vormgegeven. Hier sluiten wij lokaal op aan met de specifieke inzet voor Maassluis.