Zorg, jeugd en onderwijs

Wat hebben we bereikt?

Wat hebben we bereikt?

Samenhang vervoerstromen
Er is verkend voor welke vervoersstromen het interessant is om deze in samenhang te organiseren.
Samen met Vlaardingen en Schiedam is in dat kader het leerlingen- en jeugdhulpvervoer tegelijkertijd  aanbesteed. Daarnaast heeft ROGplus het aanvullend openbaar vervoer (de regiotaxi) opnieuw aanbesteed.

Vroegherkenning
Er is in kaart gebracht wat er gebeurt op het gebied van vroegtijdige herkenning van gedragsproblematiek bij jeugd (-9 maanden tot 18 jaar) en welke knelpunten organisaties hierbij ervaren. Dit zal worden uitgewerkt in een meer gestructureerde aanpak om signalen niet alleen te constateren, maar ook op te volgen. Het doel is om zo vroeg mogelijk bij het ontstaan van een probleem - zo nodig - lichte hulp in te zetten om te voorkomen dat problemen verergeren en situaties escaleren. Deze aanpak is onderdeel van de Ontwikkelagenda Jeugd. Daarnaast is de nota Jongerenwerk in voorbereiding.

Wijkteam Vraagraak
In 2018 is een groter deel van het wijkteam in dienst gekomen bij de gemeente om de continuïteit voor de toekomst te borgen. Eind 2018 was ongeveer 50% van de medewerkers in dienst. Voor het resterende deel worden afspraken gemaakt met moederorganisaties. Daarnaast is ingezet op de ontwikkeling van het team en de samenwerking met partners in de stad en de regio.

Maatwerk Dienstverlening van wijkteam VraagRaak
Om het mogelijk te maken dat er vanuit Vraagraak waar nodig direct een traject kan worden ingezet, bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning en bemoeizorg zijn hiervoor lokaal specifieke diensten ingekocht. In 2018 is ingezet op de samenwerking tussen de partners die deze diensten leveren, het wijkteam en andere netwerkpartners, zodat er adequate ondersteuning geboden kan worden.

Jeugdhulp
In 2018 zijn de kosten voor de geïndiceerde jeugdhulp fors toegenomen. Deze toename wordt voor een deel veroorzaakt door een toename van het aantal kinderen in hulp. Daarnaast heeft de nieuwe manier van bekostigen (resultaat gericht) bijgedragen aan een verhoging van de kosten. Samen met Vraagraak, ROGplus en gecontracteerde aanbieders zijn waar mogelijk beheersmaatregelen getroffen.

Wmo-maatwerkvoorzieningen
ROGplus draagt zorg voor de uitvoering van de Wmo-maatwerkvoorzieningen. Op de individuele begeleiding (sociaal en persoonlijk functioneren) werd halverwege 2018 eveneens een forse overschrijding zichtbaar. De gehanteerde tarieven bleken niet in lijn te zijn met de geleverde inspanningen. Na overleg met de gecontracteerde aanbieders heeft ROGplus besloten versneld een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. De nieuwe contracten en tarieven zijn per 1 januari 2019 ingegaan.

Onderwijs
Regionaal is de ambitie vastgelegd om de aansluiting tussen jeugdhulp en onderwijs te versterken. Het doel is om een goede aansluiting tussen thuissituatie, onderwijs en jeugdhulp te realiseren. Kinderen en jongeren moeten zich maximaal kunnen ontwikkelen: sociaal, emotioneel én cognitief. De leerlingbegeleiding vanuit het onderwijs en de ondersteuning vanuit jeugdhulp sluiten zoveel mogelijk op elkaar aan en  op de omstandigheden van het kind en zijn omgeving. Door de betrokken partijen wordt een steunend netwerk om de leerling en de ouders heen gebouwd. De kansen voor een kind om een passende plek in de samenleving te vinden wordt zo gefaciliteerd. Wat gewoon kan, doen we gewoon en wat anders moet, doen we zo gewoon mogelijk.

Onderwijsachterstandenbeleid en kinderopvang
Het brede aanbod in het kader van het onderwijsachterstandenbeleid is bestendigd, inclusief een versterking van de inzet voor het tegengaan van ontwikkelingsachterstanden bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Ook wordt de kwaliteit van de kinderopvang en het aanbod Vroeg- en Voorschoolse-educatie bewaakt door de inzet van toezicht en handhaving.

Basisvaardigheden
Het Taalhuis heeft een breed aanbod in activiteiten om de basisvaardigheden van inwoners te verhogen.

Ketenaanpak mensen met verward gedrag
In 2018 is de uitvoeringsagenda 'Ketenaanpak mensen met verward gedrag' voor de periode 2018-2020 vastgesteld. Lokaal ligt het accent op de preventieve aanpak, vroegtijdige signalering, zorgen voor een meldpunt en passende ondersteuning. Concreet wordt ingezet op versterking van de GGZ op lokaal niveau, het in gesprek gaan met de doelgroep en de samenwerking tussen de veiligheids- en zorgketen.