Werk en inkomen

Wat hebben we bereikt?

Wat hebben we bereikt?

Stroomopwaarts
Sinds juli 2015 verzorgt de gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts de uitvoering van de Participatiewet voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Stroomopwaarts heeft een eigen planning- en controlcyclus. In maart 2019 heeft de de gemeenteraad de jaarstukken 2018 van Stroomopwaarts ontvangen, waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van de inzet en de bereikte resultaten.

Een kerntaak van Stroomopwaarts is de re-integratie van bijstandsgerechtigden. In 2018 zijn 90 mensen uit Maassluis geplaatst bij een werkgever. Voor 66 mensen betekende deze plaatsing ook een beëindiging van de uitkeringssituatie.

In 2018 lag het aantal mensen dat uit de uitkering is gestroomd hoger dan het aantal mensen dat is ingestroomd. Per saldo maken er circa 50 inwoners minder gebruik van een uitkering. Jaarlijks wordt een ambitie vastgesteld met betrekking tot de daling van het aantal mensen die een uitkering ontvangen. Deze ambitie werd reeds in oktober gehaald. Naast de inzet van Stroomopwaarts heeft de goed draaiende economie daar ook aan bijgedragen. In 2019 blijft Stroomopwaarts extra aandacht geven aan de begeleiding van mensen naar werk.

Van de 710 vacatures (baanopeningen) die in 2018 door Stroomopwaarts zijn binnengehaald, ging het om 84 vacatures in Maassluis.

Een andere belangrijke taak van Stroomopwaarts is de doorontwikkeling van het werkleerbedrijf. Mensen voor wie de reguliere arbeidsmarkt geen optie is moeten in een (beschermde) omgeving zinvol werk kunnen doen. Dit kan binnen het werkleerbedrijf van Stroomopwaarts. In 2017 is Stroomopwaarts gestart met de doorontwikkeling van het werkleerbedrijf. In 2018 is dit verder uitgerold.

Amendement versterking re-integratie werkzoekenden
Bij de behandeling van de gemeentebegroting 2018 is het amendement 'versterking re-integratie werkzoekenden' aangenomen. In 2018 is voor de uitvoering van dit amendement een plan van aanpak opgesteld. Er zijn binnen de gemeentelijke organisatie drie extra werkervaringsplaatsen gerealiseerd.

Armoedebeleid
In 2017 heeft de gemeente extra middelen van het Rijk ontvangen voor de ondersteuning van kinderen die opgroeien in armoede. Stroomopwaarts heeft namens de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam afspraken gemaakt met het Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds (vanaf april 2017) en de Stichting Leergeld (vanaf september 2017). Van het Jeugdsportfonds hebben ongeveer 300 kinderen gebruik gemaakt, van het Jeugdcultuurfonds ongeveer 20 kinderen en van de schoolspullenpas van de Stichting Leergeld 630 kinderen.